МОДЕРНА наспроти современа уметност: Сè што треба да знаете


Како што започнувате да учите за уметнички движења и стилови, вообичаено е да се мешаат модерната и современата уметност. Зборовите „современ“ и „модерен“ често се користат наизменично за да опишат нешто во тренд или ново.

„Модерен“ обично се користи за да се опише сегашното или последното време наместо далечното минато, па затоа е праведна претпоставка дека модерната уметност е создадена неодамна Во реалноста, тоа не е случај. Современата уметност се однесува на уметноста произведена во одреден период во минатото, а многу познати примери на модерна уметност се стари скоро 200 години.

Кога зборуваме за уметност која е од сега, зборуваме за современа уметност. „Современа“ е точен израз за опишување на уметноста која е од сегашното време, обично создадена од живи уметници што работат.

Оваа статија ќе ги претстави клучните разлики во стилот и темите помеѓу модерната и современата уметност и како можете да ги идентификувате.

Која е разликата помеѓу модерната и современата уметност?


Модерната и современата уметност се во два различни временски периоди. Модерната уметност се однесува на уметноста создадена од 1880-тите до 1970-тите. Додека модерната уметност е понова од периодот на ренесанса или класична уметност, таа во никој случај не е актуелна.

Современата уметност ги опишува тековните уметнички дела. Обично, оние кои сè уште живеат и создаваат уметнички дела или оние кои неодамна починале или се пензионирале.

Современата уметност е првенствено цртање или сликање. Сепак, брзиот пораст на технологијата драстично ги зголеми медиумите достапни на современите уметници од крајот на модернизмот.

Денешните современи уметници се поекспериментални со своите медиуми. Современата уметност може да биде на скоро секој медиум на кој можете да помислите – видео уметност, дизајн на предмети, уметнички дела овозможени за технологија, графички уметности итн.

Современата уметност може да биде предизвик за разбирање, варење и класифицирање. За разлика од уметничките периоди што дошле пред неа, современата уметност не е обединета од стилот и не е лесно групирана во различни движења како модерната уметност.

Уметноста на денешницата е помалку фокусирана на тоа да биде визуелно привлечна и повеќе е насочена кон привлекување свесност за внимание на дневните проблеми. Модерната ера ја започна оваа промена далеку од естетската убавина, но современата уметност го однесе понатаму и го насочи фокусот кон основниот концепт на делото.

Современата уметност има за цел да предизвика размислување и често отсликува поширок спектар на социјални, економски и политички прашања. Темите како што се расизам, глобализација, тероризам, угнетување, сиромаштија и феминизам се заеднички теми на современите уметници.

Современата уметност честопати е повеќе дискусија – разговор помеѓу уметникот и публиката. Крајниот резултат честопати е помалку важен од процесот со кој уметникот пристигнал таму, а вие како публика понекогаш сте поканети да бидете дел од тој процес.

Примери за модерна уметност:


Современата уметност ја опишува ерата на „модернизмот“. Светот се менуваше брзо меѓу 1880-тите и 70-тите години на минатиот век, а исто така се сменија и уметничките стилови. Сосема нови уметнички стилови и концепти, никогаш порано видени, беа создадени за време на модернизмот, вклучувајќи ги и фотографијата и идејата за апстракција.

Современите уметници започнаа да ги истражуваат соништата, симболиката, апстракцијата и личната иконографија во нивните уметнички дела. Други модерни уметници како Анџело Акарди и Дејвид Крацов започнаа да тестираат нетрадиционални материјали, воведувајќи печатење на екран, фотографија, колаж и модерна скулптура во светот.

Уметничките движења од тоа време често биле опишувани со разни термини кои завршувале со ‘изми. Популарните движења на модерната уметност вклучуваа фавизам, импресионизам, надреализам, пост-импресионизам, дадаизам, кубизам и експресионизам.

Не сите модерни уметнички стилови го користат „изом“, а другите стилови вклучуваат Поп Арт, Арт Деко, Арт Нову, Де Стил, Дие Бруке и неколку други уметнички движења. Познати модерни уметници вклучуваат многу имиња на домаќинства, како Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Василиј Кандински, Винсент Ван Гох, Фрида Кало, Марк Ротко, acksексон Полок, Анри Метис, Едвард Мунк, Пјет Мондријан и други. Georgiaорџија О’Кифе.

ПРИМЕРИ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ:
Посебни уметнички стилови или одлики не ја обединуваат современата уметност. Сепак, сè уште може да се идентификува со технолошки напредни медиуми или техники, политички или социјални предмети и други тековни предмети.

Популарната „Соба за бесконечност“ на Јајој Кусама е еден пример за современа уметност – изразито современ во користењето на технологијата. „Infinity Room“ е мулти-сензорно искуство, користејќи светла, огледала и музика. Овој стил на „искусна уметност“ е популарен во сегашниот современ турист и беше само шепот на идеја во ерата на модернизмот.

Додека современите уметници можат да користат кој било медиум, вклучително и сликарство, вообичаено е да се види употребата на повеќе медиуми. На пример, Бенкси ја спои уметноста на графити со изведбата и инсталацијата. Многу современи уметници, како што е Алек Монопол, прикажуваат сатирични сцени во нивните уметнички дела или вклучуваат мешани медиумски материјали.

Познати современи уметници вклучуваат:
Ffеф Кунс, Јајој Касума, Такаши Мураками, Демиен Хирст, Аи Веи Веи, Синди Шерман, Дејвид Хокни, Трејси Емин, Бенкси, Аниш Капур, Јоко Оно, Кехинде Вајли и многу други.

Секој жив уметник кој работи денес е класифициран како современ уметник.

КОИ СЕ Сличностите меѓу модерната уметност и современата уметност?


Модерната уметност и современата уметност навистина делат некои сличности. И двата периоди може да се сметаат за револуционерни. Навистина, видовме повеќе промени во уметноста во изминатите 200 години отколку во кое било друго време во историјата.

И модерните и современите уметници имаа за цел да бидат револуционерни и експериментирани, но модерната уметност ги сруши бариерите за современите уметници вистински да имаат слобода на уметничко експериментирање.

Невообичаено е да се најде уметник класифициран како модернист, кој сè уште е жив и работи денес. Сепак, може да има преклопување. Додека многу истории на уметност ги обележуваат 60-тите години на минатиот век како почеток на современата уметност, можете да ја користите „современата“ за да ја опишете уметноста направена од последиците на Втората светска војна во 1945 година. Затоа, постојат живи уметници кои можеби создале модерна уметност во ерата на модернизмот .

Еден таков пример е Дејвид Хокни, сега во осумдесеттите години, кој беше соработник на движењето за поп-арт во 1960-тите, но и денес произведува уметност за ова. Ова би го направило Хокни и модерен уметник и современ уметник. Неговиот труд е поделен на двете категории.

КОЈА Е РАЗЛИКАТА МЕЃУ СОВРЕМЕНАТА Уметност и постмодерната уметност?


Постмодерната уметност е современа уметничка форма, но не секоја современа уметност може да се класифицира како „Постмодерна“. Целата уметност на денешницата е современа. Ова вклучува уметност произведена во стилови видена во претходните епохи или користејќи традиционални формати и теми.

Постмодернизмот, сепак, е обединет од слични идеали и стилски елементи, и по многу начини, постмодерната уметност има за цел да им противречи на аспектите на модернизмот. Постмодерните уметници честопати се обидуваат длабоко да се поврзат со актуелните социјални теми. За споредба, модерната уметност честопати беше емотивно одделена од општеството.

Од 60-тите години наваму, и продолжувајќи до денес, постмодерните и современите уметници се обидуваат да изразат социјални и политички грижи.

Уметничките движења како што се интермедија, инсталациска уметност, концептуална уметност и мултимедија се опишани како постмодернистички.

Познати постмодернистички уметници вклучуваат:

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Cindy Sherman, Claes Oldenburg, Marina Abramovic, Barbara Kruger, David Bailey, Judy Chicago, Jenny Saville, Jackson Pollock, and more.

РАЗБИРАЊЕ НА Модернизмот, постмодернизмот и современата уметност
Разбирањето и категоризирањето на различни уметнички периоди може да биде збунувачко, особено кога нема тешки датуми кога едниот период завршува, а другиот започнува.

Но, линиите честопати можат да бидат нејасни кога се обидувате да категоризирате уметност. Современите уметници можат да создаваат уметност која е модерна во стилот, но не е модерна уметност. Постмодерните уметници можат да бидат современи, но не сите современи уметници се постмодернистички.

Како што продолжувате со вашето патување за да научите и разберете различни уметнички форми, така ќе се запознавате со различни стилови, епохи и класификации. Истражување на различни галерии за ликовна уметност може да помогне во ова. Со поголемо разбирање, доаѓа повеќе контекст, и на крајот, подлабоко и поттикнувачко размислување на уметничкото дело.

Дознајте повеќе за дигитално печатење

Слики на Канвас https://promedia.com.mk/shop/pecatenje-na-kanvas-platno/

Слики на форекс https://promedia.com.mk/shop/digitalno-pecatenje-na-foreks/

Печатење на постер голем формат https://promedia.com.mk/shop/pecatenje-poster-golem-format/

Печатење на тапети https://promedia.com.mk/shop/pecatenje-na-tapeti/

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *