Glitch Art-футуристички пристап кон уметноста

Glitch Art станува сè попопуларен и вообичаен во светот на дизајнот во последно време, иако постои веќе педесет години.

И иако може да изгледа како грешка, предвидуваме дека ќе остане наоколу некое време. Дигиталната култура превзема сè, а тоа го вклучува и светот на уметноста. Внесете Glitch Art.

Во ерата на технологијата, користењето на кодирање за преобразување на сликата во естетски пријатна форма полна со грешки е еден од најкул типовите на дигитална уметност што сме ги виделе.

Во оваа статија, ќе објасниме што е Glitch Art, историјата на движењето и ќе ви дадеме неколку совети за дизајн за креирање на сопствен дизајн со дефекти.

Што е Glitch Art
Glitch Art е визуелен стил кој е карaктеристичен во неговата употреба на уметнички курирани дигитални изобличувања.

Овие намерни грешки создаваат уникатен и футуристички стил на дизајн.

A glitch is a short-term, accidental error in a system. Glitches are common in the world of technology.

Glitch Art всушност е “создаден случајно”. И, кога за прв пат ќе видите дело на Glitch Art, можеби ќе помислите дека датотеката со слика е погрешно зачувана, но всушност тоа е куриран дел од дигиталната уметност.

Лудо е да се мисли дека случајното искривување предизвикано од дигитален пад доведе до цел жанр на модерна уметност. Смелите изобличувања и случајната природа на Glitch Art се она што го прави толку субверзивен и различен.

Ова разиграно поздравување на дигиталната култура е токму она што не би очекувале да го видите во уметничка галерија, и токму поради таа причина, денес е популарно.

Дигиталниот уметник Калајџиев ја истражуваше ликовната деконструкција и реинтерпретација на урбаниот простор, со слични елементи на град во дезинтеграција, уште во 2014-та со серијата акрил на платно „Градопис“.

Во неговата изложба„TOKYO GLITCHED” овој негов стил доаѓа до нов израз со употреба на репетиција, манипулација, мултипликација, пресек, растегнување и рефлексија. Разделувањето на просторот во сликата и во архитектурата отвора еден вид на 4-та просторна димензија во делата.

Делата се испечатени со директен принт на форекс, за повеќе инфо за директен принт кликнете ТУКА

Позначајни самостојни изложби:

  • „Градопис“ (Скопје, 2015)
  • „Кападокија: Отсликувања“ (Скопје, 2016)
  • “Drawn to Architecture” групна изложба (Токио, Нагоја, Фукуока 2018)
  • “Araknight Gothika” (Токио, 2020)
    Награди и признанија
  • Rendering Award of Excelance, Aerchitecture in Perspective by American Society of Architectural Illustrators (2020 and 2021)
  • The Architecture Drawing Prize by The World Architecure Festival, London and Amseterdam 2018

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *